Provincie heropent dialoog
Bewoners uitgenodigd voor gesprek

(22 okt 04) De 4 gezinnen op de vervuilde grond in Wijk 8 op Urk hebben van de Provincie een uitnodiging ontvangen om hun wensen kenbaar te maken inzake de sanering van Wijk 8. De provincie heeft toegezegd om te proberen deze wensen in te passen in het plan dat de Provincie voor ogen staat.

Een eerste overlegsdatum op 2 november werd door enkele bewoners afgewezen. Deels omdat er op zulke korte termijn géén overleg kon worden gevoerd met een milieu-deskundige over de plannen van de Provincie en deels omdat een betrokken bewoner al andere afspraken had. Op dit moment staat er weer een vergadering gepland op 15 november a.s. in het Provincie huis te lelystad.

De bewoners zijn wel bang dat de Provincie niet meer concreets kan bieden dan de al eerder voorgestelde noodmaatregel om de lucht onder de vervuilde woningen af te zuigen. Zoals de bewoners al eerder naar buiten brachten is het door de Provincie voorgestelde traject van 15 tot 20 jaar, om de grond te saneren, niet bespreekbaar. De bewoners eisen een snelle sanering en weigeren om voor een alternatieve en (voor de Provincie) goedkopere saneringsmethode een derde tot een kwart van hun leven op vervuilde grond, met machines en geluids- en woonplezier-hinder, door te brengen.

Zoals één van de bewoners al naar voren bracht: 'als de Provincie een alternatieve methode wil toepassen om de grond te saneren, laat ze ons dan uitkopen of voor een gelijke woning zorgen op een schoon stukje grond in de buurt. Al willen ze er dan 100 jaar over doen om de zaak schoon te maken; wij zitten dan immers op schone grond, zonder zorgen en kans op een verschrikkelijke ziekte'. <TERUG>